Alapításának rövid története

2015-ben vetődött fel először a csatlakozás ötlete, amit Menyhárt Miklós vetett fel az egyik klubgyűlés alkalmával. Mivel még nagyon gyerekcipőben járt a klub, ezért ez a kezdeményezés első körben leszavazásra került. Ahogy a PSMK makett klub megszilárdult és egyre jelentősebb szerepet kezdett el betölteni a magyar makettezésben, úgy került előtérben ismét a kérdés.

Ezt az igényt 2016-ban jeleztük az angol anyaszervezet felé. Mindezek mellett gőzerővel folyt az első PSMK Makettépítő Kupa verseny előkészületei. A verseny előkészületei közben világossá vált számunkra, hogy mind a verseny mind a zsűrizéssel kapcsolatos dolgok túlságosan szerteágazó rendszere nem mindenki számára egyértelmű, így mindenki másképp értelmezte a jelenlegi rendszert, ami így sajnos könnyen feszültséget generált a különböző klubok között. Ezért egy egységes rendszer kialakítása elkerülhetetlenné vált. Egy egyeges rendszer kialakítása megkönnyítené a hazai eredmények követését, továbbá egyegységes nevezési és értékelési rendszer kialakításával egyszerűsödne mind a nevezők mind a zsűri munkája.

2017 áprilisában az IPMS anyaszervezete elismerte, illetve bejegyezte a magyar szekciót amit egy alapító oklevéllel is igazolt. Ennek a támogatásnak a tudatában elkezdődött egy egységes rendszernek a kidolgozása olyan módon, hogy a jelenleg is érvényben lévő rendszerrel, illetve rendszerekkel kompatibilis legyen.

Ennek a rendszernek a tesztelése a 2017 szeptember elején megrendezésre került az I. PSMK Makettépítő Kupán történt.